Whisky – trunek kowbojów i dżentelmenów. Co warto o niej wiedzieć?

0
1113
Whisky

Whisky kojarzy się nieodłącznie z kulturą anglosaską, popularną na całym świecie. Niezależnie, czy oglądamy klasyczny western, czy film osadzony w klasycznych realiach, prawdopodobnie ktoś sączy w nim szklaneczkę tego trunku. Na czym polega fenomen whisky?

Whisky ma długą historię

Sama nazwa whisky jest wynikiem jej zawiłych dziejów. Pierwowzór whisky, znany pod nazwą uisge beatha był wytwarzany już w VII wieku przez iryjskich mnichów na terenie dzisiejszej Irlandii. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa jest tłumaczeniem łacińskiego zwrotu aqua vitae – „woda życia”. Dziś trudno w to uwierzyć, ale dawniej takie mocne alkohole były stosowane jako lekarstwo. Podobne pochodzenie ma polskie słowo „okowita” – w Polsce gorzałka również była pierwotnie uznawana za wyrób leczniczy.

Popularność whisky jako trunku spożywanego w celach rekreacyjnych sięga przynajmniej XVI wieku, choć trudno wskazać dokładną datę. Z tego okresu pochodzą wzmianki o spożywaniu tego napoju w celu wprawienia się w alkoholową wesołość.

XVII i XVIII wiek to czasy, w których restrykcyjne przepisy utrudniały legalne pędzenie whisky – producenci pędzili ja więc w niewielkich, rodzinnych zakładach. Wynika z tego znaczna różnorodność gatunków i stosowanych receptur. W XIX wieku sztuka produkcji whisky dotarła do Ameryki wraz z imigrantami ze Szkocji i Irlandii. Warto wiedzieć, że whisky jest produkowana do dziś wszędzie tam, gdzie znajdowały się brytyjskie kolonie – a więc również w Kanadzie czy Japonii.

Po czym poznać dobrą whisky?

Można powiedzieć, że dobra whisky to taka, która dobrze smakuje – dzięki różnym metodom produkcji czy mieszania możliwe jest stworzenie dość niedrogiego trunku w znakomitej jakości. Większość sklepów specjalizujących się w whisky, takich jak https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky oferuje zarówno popularne marki, jak i limitowane edycje niszowych producentów, nieraz kosztujące majątek. Jeżeli nie znamy się na whisky, to najlepiej zacząć degustację od niedrogich mieszanek – pozwoli to na obycie się ze smakiem i rozpoznanie najważniejszych cech, które urzekają nas w tym napoju. Warto przy tym pamiętać o umiarze – jak każdy alkohol, whisky w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Dlatego najlepiej wypić szklaneczkę tego trunku sporadycznie, przy specjalnych okazjach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here