Jak zrobić żurek z butelki

0
5129
jak zrobić żurek z butelki

Każdy Polak wie, co to jest żurek, ale nie każdy wie, że ma ta staropolska zupa wiele właściwości zdrowotnych. Jest to zupa, która powstaje na zakwasie z mąki żytniej, który jest kiszony przez kilka dni. Samo podawanie żurku to już dowolność i każdy sam dobrze wie, jaki mu smakuje. Jeśli pójdziemy do restauracji to bardzo często żurek jest tam podawany w chlebie. Wygląda to naprawdę bardzo efektownie i na pewno, jeśli ktoś potrafi zrobić taki żurek to będzie bardzo smaczny.

Na pewno często do żurku dodajemy białą kiełbasę oraz gotowane na twardo jajka. Na pewno każdy z nas ma swój przepis na żurek, bo jest to uzależnione od regionu, w jakim się mieszka. Dawniej ten wspominany zakwas robiło się w domu, tak samo jak chleb, ale dzisiaj nie mamy na to czasu. Dzisiaj musimy się wszędzie spieszyć, dlatego i żurek stracił na swojej, jakości.

Wiele osób myśli, że można zrobić Żurek kupując go w proszku?

To naprawdę nie będzie prawdziwy żurek, a często jest to po prostu barszcz biały. Jeśli chcemy spróbować prawdziwego żurku to konieczne będzie wybranie prawdziwego zakwasu. Na szczęście nie trzeba go robić samodzielnie, bo można pójść do piekarni i tam go nam sprzedadzą. Nie jest drogi, dlatego warto spróbować ugotować na tym tą tradycyjną zupę, która znana jest w Polsce od kilkuset lat. Przekonamy się wtedy, dlaczego wszyscy ją tam kochają i na pewno my szybko dołączymy do miłośników żurku.

Przygotowujemy smaczny żurek z butelki

Wystarczy nam pół litra zakwasu, który ma być świeży i kupiony w sprawdzonej piekarni albo sklepie spożywczym. Jeśli ktoś lubi to może do żurku dodawać ziemniaki w izolacji kilku sztuk, do tego będzie nam potrzebna kiełbasa wystarczy pół kilograma. Dla smaku można dodać ząbek czosnku, do tego ziele laurowe i ziele angielskie. W zależności od tego, jaką ilość żurku planujemy zrobić można dodać od jednego do kilku ugorowanych na twardo jajek.

miski na zupę

Kiełbasę wraz z ziemniakami i czosnkiem trzeba będzie gotować przez trzydzieści minut. Jeśli wszystko się już ugotowało to warto wyjąc kiełbasę i warzywa i dodać kwas, który wcześniej kupiliśmy. Całość trzeba będzie gotować nie więcej jak dziesięć minut. Następne dodajemy ugotowane warzywa i kiełbasę. Wedle smaku doprawiamy żurek dla siebie i rodziny. Robimy wszystko tak żeby nam smakowało. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i kładziemy na talerzu. Teraz przyszła pora na zalanie jajek gorącą zupą.

Szybkie przygotowanie żurku

Dla kogoś, kto jest obeznany w kuchni przygotowanie żurku nie zajmuje dużo czasu. Warto, zatem robić żurek często, bo naprawdę jest bardzo smaczny. Nie każdy lubi tylko kwaśny smak żurku, ale wtedy można dodawać tego zakwasu nieco mniej. To wszystko jest do sprawdzenia i wypróbowania, a wtedy uda nam się zrobić coś, co nam bardzo smakuje i co smakuje naszej rodzinie. Warto jeść żurek, bo ma wiele właściwości zdrowotnych. Nie wszyscy o tym wiedzą, a szkoda, bo zapewne żurek byłoby o wiele bardziej popularny na naszych stołach?

Jakie to są właściwości?

W żurku znajdziemy bardzo dużo błonnika, ale ma również dużo węglowodanów, a to wszystko przez to, że jest na mące żytniej. W żurku jest dużo białka, potasu, wapnia, miedzi oraz cynku. Znajdziemy tutaj dużo witaminy takich jak B1,B2,PP oraz witaminę E. To dobra wiadomość dla nas, że można zjeść coś smacznego i pożywnego, ale jednocześnie takiego, co jest dla nas zdrowe. Dostarczamy w ten sposób do nasze organizmu wielu składników, które są bardzo potrzebne. Warto wprowadzać żurek do swojej diety, ale tylko ten naturalny na zakwasie.

jak zrobić żurek

Ten z torebki nie ma żadnych właściwości i tak naprawdę jedząc go nic na tym nie zyskamy. Warto w ten sposób do tego podchodzić, a wtedy wybierzemy dla siebie to, co jest najlepsze. Taki jest nasz plan, dlatego warto kupić zakwas i już dzisiaj przygotować żurek. Tym bardziej, że nie zajmuje to dużo czasu. Więcej nam się zejdzie przy przygotowaniu innego rodzaju zupy. Można powiedzieć, że wystarczy trzydzieści może czterdzieści minut żeby żurek był już gotowy.

W czasie, kiedy żurek się gotuje my gotujemy jajka i tym samym ni tracimy swojego czasu. Polacy wiedzą, co jest dobre, dlatego nasza kuchnia jest bardzo smaczna. Na pewno warto będzie korzystać między innymi z takich przepisów jak wspominany żurek. W swoim mieście bez większych problemów kupimy zakwas. Można się o niego zapytać w sklepie spożywczym albo we wspomnianej piekarni. Na pewno będziemy zaskoczeni w różnicy smaku pomiędzy tym prawdziwym żurkiem, a tym, który do tej pory gościł na naszych stołach i być z torebki.

[Głosów:9    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here