Latte macchiato to doskonała trójwarstwowa kawa zwieńczona aksamitną, mleczną pianką. Łączy w sobie delikatny, mleczny smak oraz wyrazisty aromat espresso. Chociaż mleko jest bazą latte macchiato, to o idealnym efekcie decyduje przede wszystkim wysokiej jakości kawa. Jak zrobić znakomite latte macchiato? Podpowiadamy!
Przygotowywanie latte macchiato – jak wygląda?
Jak zrobić latte macchiato? W pierwszej kolejności bariści podgrzewają, a następnie spieniają mleko. Po tym przelewają je do wysokiej szklanki, zostawiając odrobinę pianki na później. Aby uzyskać 3 warstwy, nie dodają od razu espresso do mleka, tylko czekają około pół minuty. Warto pamiętać, że espresso musi być gorące. Następnie ma miejsce najważniejszy krok – wlewanie kawy powolnym strumieniem po ściance naczynia. Jeżeli barista zrobi to zbyt szybko, całość może się wymieszać.
Latte macchiato należy serwować w wysokich, przezroczystych szklankach o pojemności około 220 ml. Tym sposobem wszystkie warstwy napoju zostają wyeksponowane. Na koniec można jeszcze podkręcić smak kawy, dodając do niej dowolny syrop, karmel lub posypki. Znakomicie sprawdzą się kakao, cynamon lub starta czekolada. Nie dość, że uzyskamy nowy, pyszny smak kawy, to napój, dzięki kontrastowi z białą pianką, będzie prezentować się jeszcze lepiej.
Latte macchiato z ekspresu dla prawdziwych smakoszy
Prawda, że skomplikowane? Jednak aby delektować się pysznym smakiem latte macchiato, nie musimy regularnie chodzić do kawiarni. Przygotowywanie tej kawy może być jeszcze prostsze i szybsze, a wszystko dzięki wykorzystaniu ekspresu do kawy na kapsułki. Jest to doskonałe rozwiązanie zarówno dla prawdziwych smakoszy, jak i osób początkujących, które nie mają dużego doświadczenia w samodzielnym przygotowywaniu kawy.
Sekret doskonałego smaku kawy z kapsułki polega na tym, że zmielone ziarna są hermetycznie zamknięte, dzięki czemu za każdym razem możemy delektować się świeżą i aromatyczną kawą – mamy pewność, że nie zwietrzeje. Podstawą pysznego napoju są oczywiście wysokiej jakości ziarna, między innymi arabiki.
Jak więc zrobić idealne latte macchiato za pomocą ekspresu kapsułkowego? Wystarczą tylko dwie kapsułki od NESCAFÉ® Dolce Gusto® – w jednej znajduje się mielona kawa, a w drugiej słodzone mleko. Należy włożyć kapsułkę do ekspresu i nacisnąć guzik lub ustawić dźwignię w odpowiedniej pozycji. Kawa będzie gotowa po zaledwie kilkudziesięciu sekundach!
Niewątpliwą zaletą przygotowywania latte macchiato w ekspresie kapsułkowym jest to, że za każdym razem wychodzi idealne. Dzięki temu, że oszczędzamy mnóstwo czasu na przygotowaniu kawy, możemy bez ograniczeń eksperymentować z dodatkami, które nie tylko podkreślą smak napoju, lecz także wywołają wrażenia estetyczne.