Kalorie to niezbyt miarodajny wskaźnik podczas odchudzania – znacznie bardziej pomocna jest tutaj wartość IG. Z jej wykorzystaniem obliczysz ładunek glikemiczny (ŁG), który umożliwi Ci odpowiednie komponowanie zbilansowanych posiłków.
W ostatnich dekadach przekonanie o tym, że dokładnie należy liczyć kalorie na szczęście zaczęło słabnąć. Ich obsesyjne podliczanie nie ma bowiem żadnego sensu, jeśli nie uwzględni się innych wartości, wpływających na tempo i efektywność odchudzania. Dziś doskonale już wiemy, że kaloria kalorii nierówna – słodki pączek i owsianka, mimo tej samej wartości energetycznej, będą miały zupełnie inny wpływ na Twoją sylwetkę. Indeks glikemiczny jest znacznie lepszym wskaźnikiem przy planowaniu diety, ponieważ pozwala przewidzieć tempo uwalniania glukozy do krwi, jakie wywoła spożycie danego produktu.
Ładunek glikemiczny – co to?
O indeksie glikemicznym prawdopodobnie miałeś już okazję słyszeć. Czym natomiast jest ładunek glikemiczny? To wartość liczbowa uwzględniająca nie tylko sam IG, ale również ilość węglowodanów, które zawiera dany produkt. ŁG to znacznie bardziej przydatna miara, ponieważ jest bardziej kompleksowa. Wartości indeksu glikemicznego często mogą być mylące, zwłaszcza dla osób dopiero zaczynających przygodę z daną dietą. Może się bowiem okazać, że produkt z niższym IG spowoduje wyższy wyrzut insuliny do krwi tylko dlatego, że zawiera większą ilość węglowodanów.
Jeśli dziwiłeś się dotychczas, widząc wysokie IG melona czy arbuza i niższe makaronu lub ryżu, tutaj znajdziesz kompleksowe wyjaśnienie, dlaczego nie należy polegać na samych tych wartościach: https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/
Ładunek glikemiczny – jak go wykorzystać?
Nie oznacza to oczywiście, że indeks glikemiczny jest wartością nieprzydatną. Należy jedynie wiedzieć, jak prawidłowo na nią spoglądać – a mianowicie przez pryzmat zawartości procentowej węglowodanów w danym produkcie. W ten sposób obliczysz ładunek glikemiczny każdego posiłku i wybierzesz, który wariant będzie lepszy dla odchudzania. Wystarczy skorzystać z dostępnych powszechnie tabeli.