Jak smażyć łososia

0
252
kucharz

Zwykle będąc po pracy, kierujemy się do pobliskiego sklepu celem zrobienia szybkich zakupów. Najczęściej kupujemy przy okazji coś smacznego na obiad, który możemy szybko przyrządzić zaraz po powrocie do domu. Niezbyt chętnie sięgamy po gotowe produkty – wiemy, ile jest w nich niepotrzebnej chemii. Zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, nie mamy zamiaru jeść niepełnowartościowych produktów, bo nie chcemy chorować.

Szukamy czegoś, co możemy szybko i łatwo przyrządzić oraz czegoś, co dostarczy nam niezbędnych witamin i minerałów. Podczas przeszukiwania sklepowych regałów naszą uwagę powinien zwrócić łosoś – król ryb. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to również można przyrządzić go na wiele sposobów. Możemy go bowiem usmażyć, upiec albo zjeść surowego, jako składnik domowego sushi.

Jednak jeśli chcemy zrobić szybki obiad, powinniśmy zdecydować się na smażoną rybę. Jest to najszybsza metoda na to, jak zrobić dobre i szybkie danie. Jak smażyć łososia, by nasza ryba była doskonała i pyszna, niczym od najlepszego szefa kuchni na świecie? Sprawdź!

Szukając odpowiedzi na pytanie jak smażyć łososia, warto na samym początku wspomnieć o tym, że łosoś nie lubi zbyt długiego działania wysokiej temperatury. Jeśli nasz łosoś zostanie za długo na patelni lub w piecu stanie się suchy i nieprzyjemny. Ważne jest zatem, aby łosoś był usmażony w odpowiedni sposób.

Po osiągnięciu przez niego w środku temperatury 60 stopni jest gotowy do spożycia i soczysty wewnątrz. A o taki efekt nam chodzi. Aby sprawdzić temperaturę ryby, możemy skorzystać z termometru kuchennego. Dzięki niemu będziemy wiedzieć, kiedy nasz łosoś będzie gotowy. Jak zatem uzyskać taki efekt – smacznej i soczystej ryby?

Łososia możemy smażyć i piec na wiele sposobów

Dziś skupimy się na smażeniu tej pysznej ryby. Jak smażyć łososia? Pamiętajmy, by nie próbować smażyć zamrożonego łososia! Może to skończyć się dla nas nieciekawą historią – wrzucenie zamrożonego łososia na rozgrzany tłuszcz może skończyć się roznieceniem ognia na patelni i otłuszczeniem całej okolicy patelni, bowiem rozgrzany tłuszcz lubi strzelać na wszystko dookoła. Lepiej zatem wyjąć rybę z zamrażarki chwilę przed smażeniem i poczekać, aż się delikatnie rozmrozi.

jak smażyć łososia

Ewentualnie możemy włożyć rybę do mikrofalówki i wspomóc się jednym z jej programów umożliwiającym rozmrażanie jedzenia. Kiedy nasza ryba jest już nieco rozmrożona, wlewamy na patelnię tłuszcz i czekamy, aż się rozgrzeje. Do usmażenia łososia możemy użyć tłuszczu według naszego uznania – masła, oliwy lub oleju. Zanim włożymy rybę na rozgrzany tłuszcz, musimy go posypać pieprzem i solą z każdej strony.

Przyprawy nadadzą rybie wyrazistego smaku. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rybę posypaną przyprawami i smażymy ją przez 2-3 minuty z każdej strony. Zatem widzimy, że to jak smażyć łososia jest łatwe jak bułka z masłem – wystarczy jedynie trzymać się kilku zasad, a ryba uraczy nas swoim wyśmienitym smakiem.

Odpowiedzieliśmy już na pytanie jak smażyć łososia

Ale wiedza ta to nie wszystko. Dlatego, że zawsze warto wiedzieć, co możemy podać wraz z rybą, aby obiad był smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś lubi bowiem towarzystwo warzyw, sera i wszelkiego rodzaju sosów. Szczególnie dobrze smakuje z sosem chrzanowym, który podkreśli smak ryby. Jeśli chodzi o warzywa, to obowiązuje tutaj dowolność i nasze preferencje. Możemy podać go z ziemniakami, porem, marchewką, brokułami.

smaż łososia

Świetnie smakuje również z sezonowymi warzywami np. ze szparagami lub z pieczoną dynią. Łosoś lubi się też z parmezanem. Wystarczy niewielką ilością sera posypać usmażonego łososia, by podkręcić jego smak. Dla osób dbających o linię – dobrym pomysłem będzie ryż lub wszelkiego rodzaju kasze. Jak widać, dowolność jest ogromna, a użycie określonych dodatków zależy od wyobraźni osoby zamierzającej zjeść łososia. Ważne jest tutaj tylko to, aby wiedzieć jak smażyć łososia, by nie uzyskać efektu suchej i niesmacznej ryby.

Jeśli natomiast nie chcemy smażyć łososia, możemy go upiec. Pieczony łosoś jest pyszny w smaku, gdy pieczemy go przez około 15 minut w temperaturze 170-200 stopni. Gdy mamy większy kawałek łososia, to wtedy przedłużamy czas pieczenia do około 30 minut. Wszystko zależy od tego, jak dużym kawałkiem ryby dysponujemy. Im większy kawałek, tym dłuższy czas oczekiwania na pieczoną rybę.

W przypadku pieczenia również przydaje się termometr kuchenny, za pomocą którego będziemy mogli sprawdzić temperaturę upieczonego łososia. Podobnie, jak w naszym sposobie na to, jak smażyć łososia, o którym pisaliśmy powyżej, także i tutaj nie można przedobrzyć z trzymaniem ryby w piekarniku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here