Irlandia to kolebka whisky. Pomimo wielu zawirowań historycznych pozycja tego kraju znów zyskuje na znaczeniu. Co wyróżnia irlandzkie whisky?
Jaka jest historia irlandzkiej whisky?
Irlandia to kraj, w którym jako pierwszy rozpoczął produkcję whisky. Już w VII wieku iryjscy mnisi rozprowadzali trunek znany jako „woda życia”. Była to mikstura z produktów fermentacji owoców, którą stosowano w celach leczniczych. Miała ona przedłużać życie i łagodzić wszelkie objawy takich chorób jak kolka, paraliż, czy ospa. Jeśli wierzyć podaniom, to twórcą whisky miał być sam św. Patryk, czyli patron Irlandii. Przez wieki wytwarzanie whisky było w centrum życia publicznego. Do czasów istnienia klasztorów trunek ten był napojem elit. Ciosem dla przemysłu alkoholowego było wprowadzenie w 1661 roku podatku na alkohol i zakaz produkcji bimbru. Irlandczycy nie przestrzegali go jednak i z nadmiaru jęczmienia produkowali samogon, który nazywano poitin. Szczyt popularności irlandzkiej whisky przypada na XVIII i XIX wiek. Istniało wówczas blisko 1200 destylarni. Kryzys przypadł na czas I wojny światowej. Konflikt zbrojny o niepodległość Irlandii, a także prohibicja w USA sprawiły, że reputacja whisky drastycznie spadła. Efektem tych działań było zamknięcie praktycznie wszystkich destylarni. W latach 60. XX wieku w Irlandii działały tylko dwie z nich – Midleton oraz Bushmills. Dzisiaj są to najważniejsze destylarnie irlandzkiej whisky.
Jameson whisky – jakie są cechy charakterystyczne i cena?
Czym więc wyróżnia się whisky produkowana w Irlandii od tej z innych regionów świata? Przede wszystkim do jej wytwarzania używa się alembiku mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Taka whisky nosi nazwę „Pure Pot Still” i jest tradycyjnym wyrobem, powstającym wyłącznie na terenie Irlandii. Taka mieszanka zbóż nadaje jej unikalny charakter. Są one lekkie w aromacie oraz słodkie w smaku, z kremowym charakterem. Kolejnym rodzajem jest Irish Malt Whiskey, która jest produkowana ze 100% zesłodowanego jęczmienia. Irish Grain Whiskey natomiast to połączenie zesłodowanego jęczmienia z kukurydzą, pszenicą lub jęczmieniem. Mieszanką wszystkich tych gatunków jest Irish Blended Whiskey. Do jej produkcji wykorzystuje się dwa lub więcej rodzajów whisky. Jedną z najbardziej znanych whisky typu blended jest Jameson, którego cena zależy od jej rodzaju. Tutaj dowiesz się więcej https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka. Cena Jameson whisky kusi wielu entuzjastów tego trunku. Wszystko to dzięki niesamowitym doznaniom smakowym, który uczyniły Jamesona najlepiej sprzedającą się irlandzką blendą na świecie.