Czekolada pod niecodzienną postacią – w sam raz dla fanów kakaowego przysmaku

0
1774
Czekolada

Słodka, kremowa i rozgrzewająca – taka powinna być idealna gorąca czekolada. Okazuje się, że możemy jej skosztować nie tylko odwiedzając pijalnię czekolady, ale również przyrządzając ten napój samodzielnie w domu. Jak zrobić idealna gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada, która rozpływa się w ustach

Do przygotowania gorącej czekolady będziemy potrzebować tylko trzech składników, czyli:

  • 200 g czekolady deserowej (dobrze sprawdzi się też czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel),
  • 400 ml mleka 3,2% i
  • 200 ml śmietanki 36%.

Wystarczy wlać do garnuszka mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj i doprowadź do ponownego zagotowania. Już po 1 minucie gorąca czekolada uzyska odpowiednią konsystencję. Wystarczy ją przelać do kubka lub szklanki i ewentualnie udekorować bitą śmietaną, kulkami czekoladowymi lub posypać odrobiną kakao.

O czym należy pamiętać przygotowując gorącą czekoladę?

Aby przygotować idealną gorącą czekoladę warto kierować się kilkoma zasadami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jej aksamitnym, kremowym smakiem oraz odpowiednio gęstą konsystencją. Przede wszystkim należy zadbać o wysokiej jakości składniki. Warto wykorzystać wysokiej jakości gorzką czekoladę zawierającą 50% (lub więcej) miazgi kakaowej oraz śmietankę kremówkę, zawierającą co najmniej 30% tłuszczu. Kolejną ważną zasadą jest powolne podgrzewanie wszystkich składników. W przeciwnym razie czekolada może się zważyć. Należy gotować ją na małym ogniu, delikatnie mieszając. Wówczas uzyskasz perfekcyjnie gładki i aksamitny napój.

Warto pamiętać, że gorąca czekolada smakuje najlepiej od razu po ugotowaniu. Jest to bardzo prosty i znakomity deser, który możesz szybko przygotować dla niespodziewanych gości. Warto również nieco urozmaicić napój np. zamienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą i dodać aromatyczne przyprawy, na przykład cynamon lub chili. Gorąca czekolada może występować w wielu odsłonach! Można dodać do napoju na przykład syrop migdałowy, marcepanowy lub wanilię. Wyjątkowe doznania smakowe gwarantowane! Co jeszcze warto wiedzieć o przygotowywaniu gorącej czekolady? Sprawdź na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here