3 produkty, które warto włączyć do codziennych posiłków. Sprawdź!

0
64
3 produkty, które warto włączyć do codziennych posiłków. Sprawdź!

Komponując codzienny jadłospis, warto uwzględnić w nim produkty, które są nie tylko smaczne, ale również dostarczają organizmowi pełnowartościowych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jedną z takich propozycji – zdrową, a zarazem pyszną i sycącą – może być łosoś na obiad. Sprawdzamy, jakie jeszcze produkty warto włączyć do diety, aby cieszyć się smacznymi posiłkami, a przede wszystkim dobrym zdrowiem.

Łosoś wysokiej jakości

Łosoś uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb. Dostarcza organizmowi dużej ilości zdrowych tłuszczów Omega-3, a także jest źródłem niezbędnych witamin i pierwiastków. W łososiu znaleźć można między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, a także cynk, selen, jod, fosfor i magnez. Wszystkie te substancje pomagają usprawnić pracę mózgu, układu krwionośnego, układu hormonalnego i poprawić odporność. Co więcej, jest to ryba o wyjątkowym smaku, dlatego łosoś na obiad jest idealnym rozwiązaniem. Aby zapewnić sobie zdrowy i smaczny posiłek, warto wybrać produkt najwyższej jakości, którym jest np. łosoś MOWI.

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, są zaliczane do grupy superfoods – produktów, które uznawane są za najzdrowsze na świecie. Nasiona te zawierają dużą ilość kwasów Omega-3, a także minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Ponadto zawierają niezbędne witaminy i są bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. W kuchni sprawdzą się jako idealny dodatek do sałatek, owsianki, a także różnego rodzaju koktajli i deserów.

Quinoa – komosa ryżowa

Quinoa, czyli komosa ryżowa nazywana również ryżem peruwiańskim, to roślina dostarczająca organizmowi pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy. Jest źródłem między innymi witamin z grupy B, witaminy A i E oraz wielu substancji mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Dzięki zawartości saponin, quinoa może wykazywać działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Co więcej, włączenie komosy ryżowej do diety może skutkować obniżeniem poziomu cholesterolu i zmniejszeniem ryzyka wystąpienia miażdżycy. Podczas przygotowywania posiłków, quinoa z powodzeniem zastąpić może ryż i kasze, a także sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub jako składnik zdrowych słodyczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here